Sandgrav3

Opskrifter med Artemisia Enkorn

 

Enkorn-småkager                (Gode julesmåkager)

450 gr. Artemisia Enkornmel

200 gr. rørsukker

250 gr. smør eller vegansmør

2 æg

evt. lidt vanilie

 

Ingredienser æltes sammen manuelt og rulles til lange pølser som lægges på et spækbrædt og sættes i køleskab.

Pølserne skæres senere ud i ensartede skiver og lægges på bageplade.

Ved juletid kan man pynte med halve mandler.

Herefter bages småkagerne ved 200 C i 10-15 minutter til de er gyldne i kanten.

Tages ud med det samme og lægges til afkøling inden de kommer i bagedåsen.

 

 

Knækbrød med Artemisia Enkornmel

1/2 dl. Hirseflager

1/2 dl. Artemisia Enkornmel

1/2 dl. Sesamfrø

1/2 dl. Hørfrø

1/2 tsk salt

 

De tørre ting blandes og 1/4 dl rapsolie røres grundigt i.

Tilsæt 1,5 dl. kogende vand og rør godt.

Smør dejen tyndt ud på en bageplade og bag 1 time ved 150 grader varmluft.

Herefter ud på bagerist og knækkes i stykker.

 

Vafler med Enkorn og Havremælk

225 gr. Artemisia Enkornmel

1 spsk. sukker

1 æg

2 dl. Havremælk

2,5 dl. vand

125 gr. smeltet (Vegan) smør

1 drys salt

1/4 tsk vanilie

Bages på vaffeljern med olie

Lægges på rist bagefter. Bliver bløde hvis de stables.

Kan nydes som de er, eller med en god frugt marmelade, eller is.

 

 

Pandekager med Enkorn

120 g. Artemisia Enkornmel

1/2 tsk. salt

4 dl. Havremælk

2 æg

2 spsk smeltet smør (vegansk)

 

Bag pandekagerne på en smurt stegepande.

Kan nydes både varme og kolde...

 

 

Boller med Enkorn og Byg

(Opskrift fra Børnehaven Nøkkken)

 

1 liter Vand

10 gr. gær

1 spsk. salt

1 spsk. tørrede brændenælder

1 spsk Honning

1 Kg. Artemisia Enkornmel

200 gr. Valset Byg

 

Langtidshæves i køleskab 24-48 timer med klæde over.

Formes og bages v. 225 C i 20 min., eller til de er let gyldne.

 

Kan spises som de er, eller med lidt smørelse på...

 

Lagkagebunde med Enkorn

4 æg

140 gr. Ø rørsukker

125 gr. Artemisia Enkornmel

50 gr. finthakkede mandler med skal

1 tsk vaniliesukker

60 gr. smeltet (vegan) smør, afkølet

 

Tænd ovnen på 190 grader.

Beklæd bunden af en springform med bagepapair og smør siderne med smør.

Pisk æg og sukker luftigt - i lang tid.

Mel og vanile blandes og sigtes i dejen og vendes forsigtigt med smørret.

Hæld til sidst mandlerne i og vend dem rundt.

Hæld dejen i springformen og bag den midt i ovnen 25-35 minutter til den er fin lysebrun og består strikkepindtesten.

Tag kagen ud på en bagerist og efter 10 min.s afkøling kan ringen fjernes og kagen køle helt ned. Når kagen er kold kan den deles i 2 eller 3 skiver med en skarp kniv.

Lav gerne lagkagebundene i god tid og opbevar dem evt. i fryseren til de skal bruges.

 

 

Enkorn-Cookies

75 gr. Blødt smør
100 gr. Sukker
50 gr. Brun Farin
1 lille æg
150 gr. Enkornsmel
1 tsk. Vaniliesukker
½ tsk. fint Salt
100 gr. Grofthakket Ø mørk chokolade
50 gr. Halve Hasselnøddekerner

 

1. Rist Hasselnødder på varm tør pande i få minutter
2. Rør smør, sukker og farin godt sammen, evt. under let opvarmning
3. Rør æg i (Må ikke piskes)
4. Bland Enkornsmel sammen med vaniliesukker, salt og vend det i smørblandingen
5. Hak og tilsæt hakket chokolade og nøddekerner
6. Sæt dejen med 2 skeer i toppe på en bageplade med bagepapir
7. Tryk toppene lidt flade
8. Bag kagerne øverst i ovnen: BAGETID 6 min. ved 200 C
9. Spis kagerne mens de er nybagte og lune

 God fornøjelse!

 

 

Opskrifter fra Tove Andresen:

 

Porretærte med Enkornmel

Denne portion passer til en tærteform på 18-20 cm i diameter

En Schur-papform foret med bagepapir er ideel til tærten.

PORRER

250 g porre snittes i fine strimler

Koges i letsaltet vand i 5 minutter, afkøles til håndvarmt.

Væsken trykkes grundigt fra og porrerne blandes i æggemassen.

ÆGGEMASSE

2 store æg (eller 3 små)

½ dl piskefløde + ½ dl havremælk

1 tsk timian

1 tsk oregano

1 tsk salt

Lidt peber

Blandingen piskes kraftigt sammen.

TÆRTEBUND

25 ml koldt vand

¼ tsk salt

25 g blødt smør

75 g enkornsmel

Smørret smuldres i melet.

Tilsæt vand og salt.

Æltes, trykkes ud i tærteformen foret med bagepapir.

Hviler 15 minutter og forbages 10 minutter ved 175 grader almindelig ovn.

Ægge-/porre blandingen fyldes i den forbagte tærte.

Bages færdig 45-60 minutter ved 150 grader.

Tag straks tærten ud af formen og sæt den på en rist så bunden forbliver sprød.

Variant: 25 g hakkede hasselnødder blandes i æggemassen sammen med porrerne.

Tip: Gør bagepapiret vådt, tryk vandet af. Så er det meget lettere at føje ned i formen.

 

 

Muffins med Kokos og Enkornmel (9-10 stk.)

1 dl. Rørsukker

1 Æg

1 tsk Vanilie

Piskes godt sammen

60 gr. smeltet Smør

25 gr. Artemisia Enkornmel

Tilsættes skiftesvis

2 dl. Kokosmel

75 gr. grofthakkede nødder/rosimer røres i

Dejen fyldes i muffinsforme

Bages 15 min. ved 180 C

 

 

Grønkålsfrikadeller med Enkorn

40 g grofthakket grønkål

100 g groft revne gulerødder

1/2 dl græskarkerner

2 æg

3/4 dl Artemisia Enkornmel

1/2 - 1 tsk. salt

Peber

Smør/olivenolie til stegning

Pisk æggene, rør Enkornsmel, salt og peber i.

Bland grønkål, gulerod og græskarkerner i. Smag til.

Form 4 store bøffer og steg dem gyldne ved middel varme.

Variant: I stedet for de 100g gulerødder, kan man bruge ca. 60g broccolistængler i mindre tern.

 

 

Rødbedelasagne med lasagneplader af Enkornmel

Lasagneplader: ca. 24 stk.

 

180g Artemisia Enkornmel

2 æg

Lav en fordybning i melet og hæld æggene heri.

Saml dejen med en ske indtil den hænger sammen.

Ælt den indtil den er glat. Den skal have en konsistens som marcipan.

Det er lettest at rulle dejen til en pølse, der foldes og trilles igen og igen og igen

Dæk dejen med husholdningsfilm og stil den i køleskab en halv times tid, (Ellers trækker den sig sammen, når den rulles ud)

Del nu dejen i 6 lige store kugler. Tag en kugle fra og pak resten ind, da dejen tørrer hurtigt.

Rul hver kugle tyndt ud til en størrelse, som kan udskæres til 4 stk. på ca.11x11 cm.

Rul lidt, smør mel på oversiden af dejen, løsn den fra bordet med en paletkniv og

vend melsiden nedad. Dette gentages indtil den har den ønskede størrelse.

12 stk. passer til nedenstående fyld. Resten af pladerne kan fryses med bagepapir imellem.


Rødbede-tomat sovs (rækker til en 1½ liter form)

1-2 fed hvidløg

1 mellemstor rødbede (ca.400g)

1 ds. flåede tomater

½ tsk. tørret oregano

¼ tsk. basilikum

1 tsk. salt

Hak hvidløg fint og kog dem klare i lidt olivenolie.

Skræl rødbederne og skær dem i små tern.

Hæld rødbeder og flåede tomater i gryden sammen med krydderierne.

Lad det simre indtil rødbederne er møre (20-30 minutter)

Blend med stavblender indtil massen er jævn.

Løg-bechamel (rækker til en form på 1½ liter)

1-2 løg (ca.200g)

1 spsk. olivenolie

1 spsk. Artemisia Enkornmel

2 ½ dl havremælk/fløde

Salt, peber, muskat.

Hak løgene fint og kog dem klare i olien.

Drys mel over og rør indtil melet har opsuget olien.

Tilsæt havremælk/fløde under omrøring.

Lad sovsen koge under låg ved svag varme ca.15 minutter.

Blend sovsen og smag til med salt, peber og muskat.


Lasagnen samles:

Smør en brødform på 1½ liter.

Læg et lag rødbedemos i bunden

Derpå et lag lasagneplader og fortsæt så med rødbedemos, løg-bechamel og lasagneplader.

Slut med et lag løg-bechamel, så det dækker helt.

Drys 50g revet ost over og bag lasagnen ved 150-175 grader varmluft 45-60 minutter.

 

Velbekomme!

 

 

 

 

 

Foreningen Artemisia ved: 

Tina Nørholt Hansen,  tina.rytmisk@gmail.com