Sandgrav3

Artemisia Enkorn

 

Artemisia Enkorn har sin oprindelse på Gotland og blev fundet ved Ardre på en dyrket mark i 1965.

Den har ikke været nedfrosset i den nordiske genbank, men er bevaret i levende dyrkning i Sverige. Omkring år 2000 fik Tina Hansen et par aks fra Hans Larssons kornarbejde i Sverige og efter flere års dyrknig og udvælgelsesarbejde, er denne større og mere robuste variant opstået, som egner sig særlig godt til dyrkning i det danske klima.

Den er særdeles tørkeresistent med sit store rodnet, og kan også tåle at stå i vand i en begrænset periode... Den har med sine dybe rødder, en lidt længere vækstfase end de andre kornsorter, og modner ca. 1 uge senere.

Enkorn Artemisia

Her ses den gule farve tydeligt på Artemisia Enkorn

Enkorn findes i de fire hovedfarver; Sort, Rød, Gul og Hvid. Artemisia Enkorn er en gul Enkorn som er særlig stærkt forbundet med solen, og får en del karotin i melet, hvilket kan ses på melets gullige farve.

Enkorn indeholder mange vigtige aminosyrer. Bl.a. Tyrosin, Fenylalanin, Methionin og Isoleucin. De er alle 4 aminosyrer som har stor betydning for vores nervesystem.

Fenylalanin og Tyrosin er involveret i dannelsen af Dopamin, Noradrenalin, Adrenalin og Octopamin. Disse bevirker vågenhed, koncentration og mental styrke.

Artemisia Enkorn kan fordøjes af de fleste mennesker og børn i udviklingsalderen kan i særdeleshed have glæde af Enkorn, i den alder 0-7 år hvor de opbygger og modner deres hjerne som organ.

 

Dyrkning

Den gule Artemisia Enkorn opformeres og dyrkes på Marjattas landbrug "Strandhøj" med udsigt ud over Præstø Fjord.

Enkornmark Strandhj grn

Enkorn modner med udsigt over Præstø Fjord

Efter høsten renses og afskalles kornet, i egen lade, og er klar til næste trin.

På "Strandhøj" er det helsepædagogiske en vigtig del af arbejdet. På gården oplever mange mennesker, med en funktionsnedsættelse, et indholdsrigt arbejdsliv og mange vigtige sociale relationer...

 

Formaling

Syd for Tissø ligger gården "Steffenskilde", som tidligere har hjulpet med opformering og nu har indrettet eget gårdmølleri på gården, hvor man kan afhente frisk mel på bestilling.

Her males Artemisia Enkorn på en langsomtgående stenkværn. Den gule enkorn er så fin og blød at male, at stenene ikke rører hinanden.

Efter formaling, pakkes melet i poser og er klar til salg.

                                                             Melpose forside maleri

Private og andre interesserede, kan bestille mel hos Karl Steffen på mobil 2978 4717 

eller  mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

1 Kg. Enkornmel kr. 55,-             Hele Kerner kan bestilles efter ønske, til kr. 52,- pr. Kg.

2 Kg. Enkornmel kr. 105,-           Melet kan afsendes med Post Nord op til 2 Kg. 60,-

10 Kg Enkornmel kr. 500,-          Op til 10 Kg. 95,- 

 

Læs mere på www.Steffenskilde.dk

En større del af melet går videre til bagning af specialbrød på Østagergård.

 

Bagning

Ved Jystrup Sø mellem Roskilde og Ringsted, ligger Østagergaard, som er et integreret bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbud for unge og voksne.

Til institutionen hører også et større bageri, beliggende på Ravnshøjgård i Lejre, hvor de unge er med i arbejdet.

Bageriet ledes af Ingemai Fabricius, som i samarbejde med Artemisia udvikler nye og anderledes opskrifter, hvori den gule Enkorn indgår.

 

Børnevenlige hjernebrød

Særlig fokus er der på at udvikle og bage små "hjerne-ernærende" brød til børn i alderen 0-7 år. Her udvikler hjernen som organ sig i særlig grad, og målet er at understøtte barnet med en ernæring som kan forøjes og som indeholder mange af de essentielle aminosyrer, som er vigtige for vores nervesystem. Grundlaget for den kognitive udvikling hos barnet lægges her i de tidlige år.

Brødene sælges på bestilling og forventes at kunne købes i flere butikker omkring Roskilde, Lejre, Jystrup og Ringsted.

P.t. er brødene stadig i deres sidste del af udviklingfasen, men forventes klar til salg i den nærmeste fremtid, inden jul.

 

 

 

 

Foreningen Artemisia ved: 

Tina Nørholt Hansen,  tina.rytmisk@gmail.com